Suosikki valaisimet

Tällä sivulla jaan kanssasi omia suosikkejani valaisimien maailmasta. Olen vuosien varrella tutustunut erittäin monenlaisiin valaisimiin, ja uskon pystyväni kutsumana itseäni valon asiantuntijaksi. Minulle valo on tärkeää monesta eri syystä – se tuo iloa ja elinvoimaa, auttaa näkemään asioita ympärillämme sekä lisäksi tuo syvyyttä ja tunnelmaa sisustukseen ja vaikkapa johonkin tiettyyn tilanteeseen. Kuvittele itse, miten erilainen on romanttinen päivällinen kynttilänvalossa kuin kirkkaan loisteputken alla!

Parhaat design-lamput

Design-valaisimet ovat heikkouteni, ja olenkin onnistunut törsäämään niihin melkoisen omaisuuden. Sisustukseni ei muutoin noudata minkäänlaista design-kaavaa, mutta onneksi taitavan valaistuksen ja tyylikkäisen valaisimien avulla voi keskinkertaisestakin sisutuksesta loihtia näyttävän näköisen. Hyvä design-valaisin ei siis toimi ainoastaan kauniina esineenä, vaan oikeasti laadukas valaisin tuo sisutukseen oman lisänsä myös valon laadun ja sävyn avulla.

Riippuvalaisimista ikiaikainen suosikkini on Tom Dixonin suunnittelema Beat. Tämä intialaishenkinen kaunotar on ehdoton tunnelmanluoja, sillä sen valo on käsittämättömän lempeä ja lämmin. Tähän on syynä lampun materiaali, joka on sisältä käsin taottua messinkiä. Tämä ratkaisu auttaa valoa heijastumaan pehmeästi ja kauniissa kullan sävyssä. Jos tililtä löytyy katetta, voi näitä valaisimia koota ryhmäksi. Tällainen valaisinryhmä valaisee kauniisti suurenkin olohuoneen, ja muodostaa samalla ehdottoman kruunun sisustukseen.

Pöytävalaisimista suosikkini on Iittalan Leimu, jonka on suunnitellut norjalainen Magnus Pettersen. Tässä valaisimessa minua kiehtoo suupuhalletun sävylasin antama efekti, joka on todella herkkä ja tunnelmallinen. Lamppua saa monessa eri sävyssä, joten niistä on helppo valita omaan sisustukseen sopiva yksilö. Lampussa yhdistyy kauniisti ja elegantisti kaksi materiaalia: lasi ja betoni. Näitäkin lamppuja saa eri kokoisina, joten niiden avulla on mahdollista rakentaa todella näyttäviä kokonaisuuksia.

Lattiavalaisimista minun on pakko valita Le Corbusierin vuonna 1954 suunnittelema Projecteur. Tämän lampun juju piilee ainoastaan sen designissa, mutta siinä riittääkin ihailemista. Myönnän, että lamppu vetoaa minuun myös teatteritaustani takia. Tätä lamppua ei käytetä tunnelmallisen illan valaisemiseen, mutta esimerkiksi työtiloihin tämä uskomattoman tyylikäs, industriaalista tehokkuutta henkivä valaisin on täysin omiaan. Tämä valaisin löytyy myös seinävalaisimena.

Seinävalaisimista puhuttaessa minun on kuitenkin nostettava esille aivan uusi suosikkini, nimittäin Seppo Kohon suunnittelema Secto. Tämä valaisin on tehty koivusta, ja sen avulla saa luotua uskomattoman lämpimän tunnelman ja pehmeän valaistuksen. Tämä valaisin tuo kotoisan, lämpimän tunnelman kylmiin pakkasiltoihin tai pimeään syksyyn. Kiinnitä Secto seinällesi nojatuolikokonaisuutesi vierelle, levitä jalkojesi päälle pehmeä viltti ja ala sen jälkeen lukea suosikkiromaaniasi. Voiko miellyttävämpää tunnelmaa enää löytyä!

suosikki-valaisimet

Kirkasvalolamput

Olen itse tykästynyt kirkasvalolamppuihin sen jälkeen, kun niiden valmistus alkoi monipuolistua. Ensimmäiset markkinoille tulleet kirkasvalolamput olivat designiltaan rumia, ja mielestäni niiden valo ei ollut miellyttävä. Kaamoksen keskellä nämä markkinoiden ensimmäiset kirkasvalolaitteet saivat mielestäni aikaan enemmänkin migreeniä ja ahdistusta, kuin syvää ilon ja virkistyksen tunnetta.

Oma suosikkini kirkasvalolampuista on Eero Aarnion Innosol Kubo, joka ilahduttaa minua sekä kauniilla valollaan että erittäin tyylikkäällä designillaan. Tämä kirkasvalohoitolaite on voittanut myös design-palkintoja, joten ilmeisesti siitä pitävät muutkin.

Tämän valaisimen paras puoli on, että sitä voi käyttää sekä terapeuttisena (ja erittäin toimivana, voin omakohtaisesta kokemuksesta sanoa) kirkasvalolaitteena sekä tunnelmallisena ja tyylikkäänä design-valaisimena. Valaisimen juju on himmennin, jonka avulla tämän muutoksen voi tehdä.

Tämä valaisin on loistava yksityiskohta sisustuksessa, ja sen voi asettaa näyttävälle paikalle joko lattialle tai pöydälle. Kuinka kätevää onkaan saada mielialaan vaikuttava psyykelääke ja kaunis yksityiskohta sisutukseen yhdessä ja samassa paketissa!