Tee se itse –valaisimet

Koska en ole miljonääri ja rakastan valaisimia, olen joutunut käyttämään monia kertoja luovuuttani uusia sisustusratkaisuja tehdessäni. Lamppujen rakentaminen ja tuunaaminen on itse asiassa erittäin yksinkertaista, kunhan vain muistaa jättää suuremmat sähkötyöt ammattilaisille.

Olen tehnyt itse lamppuja ja valaisimia niin keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen, lastenhuoneeseen kuin pihallekin. Inspiraation lähteinä käytän usein design-lamppuja, sillä joissakin tapauksissa tällaisen upean taideteoksen toisintaminen saattaa olla hyvinkin yksinkertaista, jos omaa vähänkään mielikuvitusta ja jaksaa nähdä asian eteen edes jonkin verran vaivaa.

Jos sinua kiinnostaa lamppujen tekeminen itse tai niiden tuunaaminen uuteen uskoon, kannattaa lähteä etsimään inspiraatiota läheisimmästä rautakaupasta. Näistä paikoista voit löytää aivan uskomattoman paljon mahdollisuuksia, sillä saat lappujen osia hankittua suoraan rautakauppojen hyllyistä tai laareista. Ja erittäin monesti nämä ostokset eivät maksa kappaleeltaan euroa enempää. Joten jos aikaa ja halua löytyy, on täysin mahdollista luoda vaikkapa koko kotisi valaistus muutamalla kympillä sisätiloihin sekä myös ulkotiloihin.

tee-oma-valaisin

Tee se itse -valaisin hillopurkista

Yksi hauska ja helppo esimerkki tee se itse –valaisimesta on perinteinen hillopurkkivalaisin. Tällaisen pienen ja yksinkertaisen valaisimen avulla saat sisustukseesi tuotua lisää yksityiskohtaa mutta lisäksi myös pienen ja sympaattisen valon, joka sopii mainiosti esimerkiksi keittiöön.

Tämä valaisin ei todellakaan maksa paljoa. Koska valaisimeen käytetyt tarvikkeet pitävät sisällään lähinnä hillopurkin, valaisinjohdon ja kenties pari tippaa maalia, voinet itse laskeskella tarvittavan investoinnin määrän.

Varaa siis askartelupöydällesi kannellinen hillopurkki (tätähän sinun ei tarvitse varta vasten käydä erikseen ostamassa, vaan voit käyttää tyhjäksi jääneen hillopurkin herkuttelutuokiosi jälkeen. Ja toki purkiksi sopii myös esimerkiksi suolakurkkuja sisältänyt purnukka, jos olet enemmän suolaisen kuin makean ystävä.

Hillopurkin lisäksi tarvitset valaisinjohdon. Näitä saat ostettua edullisesti mistä tahansa rautakaupasta, tai voit toki myös käyttää vanhaa, käytöstä poistetun lampun johtoa. Jos haluat tehdä lamppusi sisäpinnasta tietyn värisen tai vain saada aikaan himmeää hehkua valollesi, voit käyttää myös hieman maalia purkkisi sisäpinnassa. Tähän tarkoitukseen sopii mikä tahansa vesiohenteinen maali, oman makusi mukaan.

Tarvitset lisäksi vähän spraymaalia, teippiä tai ontelokudetta sekä akkuporakoneen ja siihen reikäterän. Itse lamppuna tulee käyttää LED-lamppua, koska tavallinen lamppu kuumenisi liikaa lasikuvun sisällä.

Tekovaiheet

Aloita hillopurkkilampun tekeminen pesemällä purkki ja kansi huolellisesti. Hillon jämät eivät näytä hyvältä tässä valaisimessa. Kuivaa pesun jälkeen purkki hyvin. Sen jälkeen pudota purkin pohjalle muutamia tippoja valitsemasi väristä vesiohenteista maalia. Ravistele purkkia niin, että maali levittyy tasaisesti purkin jokaiselle seinämälle. Jätä sen jälkeen purkki kuivumaan suuaukko alaspäin niin, että ilma pääsee vaihtumaan purkin sisältä. Voit tehdä tätä tarkoitusta varten vaikkapa ritilän puutikuista.

Kun maali kuivuu, voit sillä aikaa porata purkin kanteen reiän. Käytä akkuporakonetta ja reikäterää. Jos sinulle ei satu olemaan porakonetta käytettävissä, voit toki kaivertaa reiän muillakin konsteilla, esimerkiksi jykevällä puukolla. Ole kuitenkin varovainen teräaseiden kanssa.

Seuraavaksi suojaa johdon pää teippaamalla se vaikkapa maalarinteipillä. Maalaa sitten purkin kansi ja valaisimen kanta spraymaalilla. Anna tämänkin maalin kuivua hyvin ennen jatkokäsittelyä. Voit myös koristella johdon vaikkapa kiertämällä hauskaa narua tai teippiä sen ympärille.

Seuraava vaihe onkin kasata lamppu, ja sen jälkeen kiinnittää se haluamaasi paikkaan. Jos teet tällaisia lamppuja useampia, voit joko kiinnittää ne pitkulaiseksi valosarjaksi tai laskea hauskaksi rykelmäksi. Tällainen rykelmä toimii mainiosti vaikkapa kattolamppuna. Kuten näet, oman lampun tekeminen voi olla hyvinkin yksinkertaista ja hauskaa!