Vinkkejä valaistukseen

Olen tehnyt paljon töitä valaistussuunnittelun parissa. Olen suunnitellut valaistusratkaisuja sekä yleisiin tiloihin että moniin koteihin. Olen tälle sivulle koonnut muistisääntöjä niille, jotka haluavat parantaa oman kotinsa valaistusta tai ovat esimerkiksi rakentamassa uutta taloa. Tämä onkin paras vaihe ottaa huomioon valaistuksen suunnittelu, sillä jälkikäteen monia ratkaisuja on usein hyvin vaikea enää muuttaa.

Yleispäteviä sääntöjä valaistuksen suunnitteluun

Jos olet rakentamassa kotiasi, on valaistus hyvä ottaa huomioon samaan aikaan kuin kodin muutkin sisustukseen liittyvät ratkaisut tehdään. Näihin kuuluvat esimerkiksi väliovien ja kiintokalusteiden sijoittelu, lattia- ja seinämateriaalien valinta sekä näiden kaikkien väritys. Valaisinpisteet kannattaa myös suunnitella jo alkuvaiheessa, sillä jälkikäteen voi olla hankalaa ja työlästä lisätä uusia valaisinpisteitä, varsinkin jos seinät ovat jo pystyssä.

Suunnitelmaan sisältyvien valaisinpisteiden lisäksi kannattaa kotiin asentaa myös ylimääräisiä valaisinten kytkentäpisteitä ja pistorasioita. Tämä sama asia kannattaa muistaa myös ulkona – maakaapeleita on hyvä asentaa niin paljon, että ne kattavat puutarhan jokaisen nurkan.

Jos joihinkin tiloihin halutaan himmentävä valaistus, on nämä tilat hyvä eritellä jo etukäteen. Hehku- ja halogeenilampuista on helppo tehdä himmentäviä, mutta pienoisloitelamput sekä ledilamput eivät tähän tarkoitukseen sovi.

Kannattaa muistaa käyttää liiketunnistimia! Ne mahdollistavat valojen energiatehokkaan käytön, ja ovat muutekin käteviä, sekä sisä- että ulkotiloissa. Muista kuitenkin, että sähköasennuksia saa tehdä vain ammattilainen. Jos sinulla ei ole sähköalan koulutusta, saat asentaa ainoastaan valaisimen pistotulppia sekä sokeripalalla asennettavia valaisimia.

Olohuoneen valaistus

Olohuoneessa ei välttämättä tarvita kovin voimakasta valaistusta, sillä olohuoneessa ei yleensä tehdä mitään kovin tarkkaa työtä. Television katseluun ei hirveästi valoa tarvita. Olohuoneessa on kuitenkin tärkeää pitää mukavaa ja tunnelmallista valaistusta, joka mahdollistaa rentoutumisen ja mukavan yhdessäolon. Näin ollen olohuoneeseen on parasta asentaa mukava yleisvalo, joka ei ole liian kirkas mutta kuitenkin riittävä normaalien asioiden hoitamiseen.

Olohuoneessa on kuitenkin hyvä olla muutama piste, jossa on hieman tarkempi ja kirkkaampi kohdevalo. Näissä pisteissä voi harrastaa vaikkapa käsitöitä ja lukemista, ja niissä voi pelata esimerkiksi erilaisia pelejä. Jos olohuoneessa harrastetaan vaikkapa soittamista tai seiniltä löytyy taideteoksia tai muita vastaavia, näyttäviä yksityiskohtia, voidaan nämä paikat nostaa esiin kohdevalaistuksen avulla.

Olohuoneen valoratkaisuksi sopivat hyvin pehmeä yleisvalo sekä himmentävät seinävalaisimet. Lisämausteena voi asentaa muutamia kohdevaloja. Lukuvaloina voi käyttää jalkalamppuja tai pöytävalaisimia. Jos mahdollisuutta ja haluja löytyy, voi olla hauska yksityiskohta liittää nämä kaikki valaisimet yhteiseen himmenninjärjestelmään, jonka avulla koko huoneen saa himmennettyä ja kirkastettua yhdellä kertaa.

olohuoneen-valaisimet

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneessa on perinteisesti ollut yksi valaisinpistorasia keskellä huonetta, jolloin valaistuksen yksityiskohtien suunnittelu on ollut lähes täysin mahdotonta. Makuuhuoneen valaistusta suunniteltaessa kannattaa käydä läpi, millaisia kalusteita huoneeseen on tulossa. Kannattaa myös muistaa, että lapsen ja nuoren makuuhuoneessa ovat valaistuksen vaatimukset tyystin erilaisia.

Aikuisten makuuhuoneessa ei käytännössä tarvita yleensä muuta kuin lukuvalot tai jotkin muut, himmennettävät ja viihtyisät valot. Kuitenkin esimerkiksi siivousta varten on huoneessa hyvä olla yksi kirkasta valoa antava yleisvalo. Tunnelmallisia ratkaisuja voi tavoitella upottamalla valoja sängyn päätyyn tai asentamalla lämmintä valoa tarjoavia seinävalaisimia. Jos makuuhuoneessa on vaatekaappi, myös sen valaistus on hyvä miettiä etukäteen.

Lasten makuuhuoneessa tarvitaan hyvä yleisvalo sekä lisäksi kirkkaita pöytälamppuja tai jalkalamppuja. Monesti lapsen makuuhuoneessa on hyvä olla yövalo. Tällaisen yövalon voi rakennusvaiheessa asentaa kiinteänäkin ratkaisuna.

Näiden ajatusten pohjalta voinet ymmärtää, mitä kaikkea muussakin kodin valaistuksessa kannattaa ottaa huomioon.